MENY
02121@no.relacom.com  /  Tlf. 915 02121

Ta forhåndregler mot datakriminalitet!

Relacom er blant flere som har blitt utsatt for at svindlere har distribuert fakturaer på e-post, i vårt navn. Det kan virke som om både privatpersoner og mindre bedrifter har mottatt disse. Vedlagt i utsendt e-post har de lagt ved en lenke til dropbox hvor man angivelig skal laste ned tilsendt faktura. I eksempelet under kan man ved å holde musepeker over avsendernavnet, se at lenken viser til en ukjent adresse i Tyskland (.de).  Dette er et forsøk på svindel, og vi oppfordrer alle som mottar en slik e-post om å markere den som Spam, og slette den umiddelbart. Er du i tvil om en faktura du har mottatt, kontakt institusjonen som e-posten utgir seg for å være, direkte. Ikke svar på e-post eller gå via tilsendte lenker.

Vær kritisk og årvåken
Datakriminalitet er dessverre et område som man tror vil øke i omfang fremover. De kriminelle finner stadig nye måter å svindle brukerne på, og metodene blir stadig mer utspekulerte. I tillegg til å sende ut falske fakturaer, finnes det svindlere som sender ut såkalt Ransomware på e-post, som er et virus som krypterer filene på dataen til mottaker (såkalt Cryptolocker). Gjennom å lure mottaker inn på forfalskede nettsider, installeres skadelig programvare på maskinen. Hvis man er riktig uheldig kan én enkelt ansatt som lar seg lure, føre til at filservere på en hel arbeidsplass blir rammet.  Dette er kyniske kriminelle som forlanger løsepenger for å låse opp de krypterte filene igjen for brukeren. Det er vanlig at prisen går opp etterhvert som tiden går, samt at man mottar trusler om at nøkkelen destrueres dersom man ikke betaler i tide. En tredje variant av datakriminalitet er at svindlere sender ut e-post for å fiske ut personlige opplysninger, såkalt Phising (nettfiske). Det går ut på at bruker mottar en e-post som ser ut som den kommer fra en kjent aktør, f.eks. en stor kjent bank, og ber om at mottaker bekrefter riktige opplysninger om kredittkort eller innloggingsdetaljer. Denne informasjonen kan svindleren bruke til å tappe offerets kredittkort eller bankkonto for penger.

Viktige forhåndsregler for å unngå å bli offer for datakriminalitet:   

  • Benytt oppdatert antivirusprogram og sørg for å holde sikkerhetsprogrammer oppdatert
  • Hold operativsystem og programmer oppdatert, mange angrepsmetoder baserer seg på kjente sikkerhetshull i programvarene
  • Bruk nyeste versjon av kjente nettlesere
  • Sikkerhetskopier filene dine med jevne mellomrom
  • Ikke klikk på lenker eller tilsendte vedlegg hvis du er usikker på avsender
  • Ikke last ned programmer før du har undersøkt dem først (gjør et nettsøk!)
  • Sjekk til hvilken nettadresse lenken peker, ved å holde musepeker over navnet til avsender
  • Profesjonelle aktører vil aldri be om at du skal sende dine personlige opplysninger på e-post